Vol au vent,

Koninginnenhapje

Koninginnenhapje of Vol au vent, er zit wel degelijk een verschil in. 

Of het nu van groot belang is, laten we in het midden, maar het is wel een leuk weetje. 

Koninginnenhapje komt van de Vlaamse vertaling uit het Frans: bouchée à la reine. Hier hebben we het bewust over een Vlaamse vertaling want onze noorderburen kennen dit zelf niet. Zij halen met hun “pasteitje” de boteraan de overkant van het kanaal, bij de Engelsen, van “pastry” of “pie”

Nu, waarom koningin? Of beter; welke koningin? Maria Carolina Sophia Felicitas, de echtgenote van Lodewijk XV van Frankrijk. Zij maakte dit gerecht voor de allereerste keer. 

Wat is nu het verschil tussen koninginnenhapje en vol au vent?

Niet veel eigenlijk

Het zit hem in de dikte en de vorm van het bladerdeeg. Een koninginnenhapje is rond en wordt gemaakt van  bladerdeeglagen van 8mm terwijl een vol au vent veelvormig is met een bladerdeegdikte van 2cm.  Maar op zich is de smaak dus dezelfde. 

Benodigdheden

Bereiding

Gemiddelde bereidingstijd: 120 min.

  1. Kook de kip gedurende 1 uur. 
  2. Maak met het gehakt balletjes. Kook de gehaktballetjes gaar in de kippenbouillon, gedurende ongeveer 10 minuten. 
  3. Haal het vlees van de kip.
  4. Maak de bechamelsaus met melk en bouillon van de kip. 
  5. Voeg er de versneden champignons en de balletjes aan toe en doe er dan het citroensap bij. 
  6. Voeg de stukjes kip toe en versier met de peterselie. 

Tip voor de chef

Voor je de bouillon toevoegt moet de roux warm zijn. Als de roux koud is zal de saus schiften. 

Voeg de bouillon bij de roux en niet de roux bij de bouiilon want anders zal de saus ook schiften. 

Heb je vragen over deze bereiding, of heb je een variatie op dit gerecht?

Stuur het ons dan zeker toe. 

Contactformulier